Twintig volwassenen met autisme kregen maandagmiddag de sleutel van hun eigen appartement in wooncomplex De Molenwiek in Almere Buiten. Wij zijn heel erg trots en ontzettend blij dat we dit samen met De Alliantie voor elkaar hebben gekregen.
Met deze woningen is een droom uitgekomen. DBA huurt twintig appartementen van de Alliantie; één daarvan wordt gebruikt als ontmoetingsruimte.
Het is geen begeleid wonen project. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het inrichten van hun woning, de huur, vaste lasten enz. De bewoners krijgen ambulante begeleiding vanuit DBA. Deze individuele begeleiding is afgestemd op de betreffende persoon en diens (on)mogelijkheden.

Debby Vijlbrief vertelt: “het was hard nodig dat er ook voor volwassenen met een autisme stoornis (ASS) een woonoplossing kwam. Het algemene beeld is dat deze mensen zich wel redden. Deze groep wordt ondervraagd en/of overvraagd. In de publiciteit gaat het  vaak over mensen die hoog functioneren. Veel mensen met autisme hebben hulp nodig bij handelingen omdat zij geen interne prikkel hebben om initiatief te nemen.  Niet uit luiheid, maar omdat er in de hersenen een probleem is.  Je bed uitkomen en douchen wordt dan al een hele uitdaging, net als (nuttige) dagbesteding,  vrijetijd besteding of bijvoorbeeld het doen van de administratie”.

10 jaar geleden gestart

10 jaar is DBA met allerlei partijen bezig geweest om de woningen te realiseren, waarbij de crisis in 2008 voor extra vertraging zorgde. Uiteindelijk is het project gerealiseerd in samenwerking met Woningbouwvereniging De Alliantie.  Aanvankelijk waren er plannen voor een gefaseerde overgang naar woningen in de Oslostraat. Maar juist het gefaseerde verloop geeft voor mensen met ASS teveel stress.
Daaruit kwam de volgende stap, om mee te doen in het nieuwe project van de Alliantie met  67 woningen voor mensen van 55+, en 20 woningen voor mensen met ASS.

Debby: “We konden ook aangeven welke woningen onze voorkeur hadden en kozen voor verdieping 1 t/m 5 aan de rechterkant van het pand. Dit zijn blokjes van 4 en de flatbewoners komen elkaar dan tegen in de lift. Dat is moeilijk voor mensen met ASS, maar als je dat goed begeleidt helpt dat ook om te integreren. En die wens is er ook, want de volwassenen met ASS hebben aangegeven dat zij graag de andere bewoners helpen met klusjes waar zij zelf goed in zijn.  We hopen echt op een wisselwerking met de andere bewoners.”

Hulp bij vrijetijdbesteding

Door volwassenen met autisme bij elkaar te plaatsen hebben ze ook steun aan elkaar. De gemeenschappelijke ruimte is open, men kan er van maandag tot en met vrijdag ’s avonds eten. Tijdens de maaltijd worden zij begeleid bij het vinden van een manier om de vrije tijd door te komen.  Er is veel eenzaamheid onder deze groep en vrijetijdbesteding leidt tot veel stress. Dit komt omdat mensen met ASS geen zicht hebben op de mogelijkheden, wat je kunt doen in je vrije tijd.
Debby voegt toe: “Vanuit de midweek die wij al 10 jaar organiseren weten we dat dit goed werkt. We schrijven op een bord wat men kan doen, helpen om de contacten te leggen. We verwachten dat de groep in het woonproject dit uiteindelijk zelfstandig kan.  In het verleden hebben we een klaverjasgroep, een wandelgroep en een kookgroep begeleid en we zien dat deelnemers dit nu zelf voortzetten. Dat zijn grote stappen vooruit!”

Hoe kun je als flatbewoner rekening houden met deze medebewoners?

Voor mensen met ASS is het belangrijk dat ze bij een vraag een direct antwoord of hulp krijgen – sla het vriendelijke praatje eromheen maar over. Vraagt iemand om een boor, geef dan de boor. Zonder te vragen of de nieuwe woning bevalt, of te praten over het mooie weer.
Zeg gerust gedag in de lift maar verwacht geen antwoord terug.

We hopen dat de contacten met mede flatbewoners zo goed verlopen, dat er op de lange termijn zelfs ‘interne’ gasten aan tafel zullen zijn!

Pin It on Pinterest

Share This